poniedziałek, 16 listopada 2015

Pulchne racuchy drożdżowe z gruszkami i jabłkami

Tak się dziwnie złożyło, że gruszki i jabłka królują ostatnimi czasy w mojej kuchni :) Pewnie przyczynił się do tego fakt, iż karmiąc piersią odrzuciłam na jakiś czas niektóre owoce. Niemniej jednak gruszki i jabłka zawsze lubiłam, lubię i pewnie lubić przez długi czas będę! ;) A jeszcze w asyście cynamonu to już w ogóle "niebo w gębie"! :)

Przejdźmy do meritum: Puszyste racuchy drożdżowe z owocami

Składniki na ok.15 racuchów:
- 1 jajko,
- około 270 g mąki pszennej,
- duża szklanka mleka (ok.270 ml),
- łyżka cukru,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie),
- 30 g drożdży,
- szczypta soli,
- 1 gruszka,
- 2 jabłka,
- 2-3 łyżeczki cynamonu,
- cukier puder do posypania.


Sposób przygotowania:
1. Do dużego naczynia przesiać mąkę. Dodać szczyptę soli i sodę oczyszczoną.

2. Zrobić na środku wgłębienie. Wsypać pokruszone drożdże i cukier. Całość zalać połową mleka (nie może być bardzo zimne! Można troszkę podgrzać w rondelku).

3. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.



4. Po tym czasie wbić do całości jajko, wlać resztę mleka. Całość dokładnie wymieszać (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany), przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

5. W trakcie "oczekiwania" pokroić gruszkę i jabłka na ćwiartki. Obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

6. Owoce można skropić sokiem z połówki cytryny, zasypać cynamonem i jeśli jabłka są kwaśne można dodatkowo oprószyć cukrem.

7. Po wyrośnięciu ciasta - wsypać owoce. Wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut.



8. Ciasto nabierać łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju (może być z dodatkiem masła dla polepszenia smaku) na złoty kolor.




9. Racuszki posypujemy cukrem pudrem (u mnie duża ilość - mąż tak własnie lubi najbardziej :)). Równie pysznie smakują z konfiturą :)




10. Teraz można już zajadać się do woli :)

2 komentarze: